300gm tepung roti
200gm tepung gandum
10gm garam
60gm gula
20gm susu tepung
1/2 sudu teh baking powder
3 1/2 sudu teh yeast segera
Bahan B
2 biji kuning telor
280ml air sejuk
Bahan C
50gm shortening
Cara Membuatnya:
Satukan bahan2 A hingga sebati.
Masukkan bahan2 B dan uli hingga menjadi doh.
Masukkan bahan2 C dan diuli lagi hingga mendapat doh yang elastik.
Perap selama 45minit atau sehingga naik 2 kali ganda.
Setelah itu tumbuk2 untuk keluarkan angin dan diuli sebentar.
Canai dan terap gunakan acuan donut.
Perap lagi selama 30minit.
Goreng hingga kuning dan taburkan gula.
Resipi ini diadaptasi dari buku "The World of Bread" oleh Alex Goh
200gm tepung gandum
10gm garam
60gm gula
20gm susu tepung
1/2 sudu teh baking powder
3 1/2 sudu teh yeast segera
Bahan B
2 biji kuning telor
280ml air sejuk
Bahan C
50gm shortening
Cara Membuatnya:
Satukan bahan2 A hingga sebati.
Masukkan bahan2 B dan uli hingga menjadi doh.
Masukkan bahan2 C dan diuli lagi hingga mendapat doh yang elastik.
Perap selama 45minit atau sehingga naik 2 kali ganda.
Setelah itu tumbuk2 untuk keluarkan angin dan diuli sebentar.
Canai dan terap gunakan acuan donut.
Perap lagi selama 30minit.
Goreng hingga kuning dan taburkan gula.
Resipi ini diadaptasi dari buku "The World of Bread" oleh Alex Goh
No comments:
Post a Comment